2005-10-24 00:48 #0 av: ThomasH

Mantorp Grållen har på ett år tjänat över en miljon kronor. På Mantorp vann Born At Last silverdivisionen - till stort hemmajubel. - Jag kunde aldrig drömma om en sådan här utveckling, sa tränaren Tomas Johansson.

Born At Last gjorde sin 16:e start på V75 - i år. En närmast osannolikt hård matchning, och vad som är än mer osannolikt är att hästen bara verkar bli bättre och bättre. Efter en rad andra- och tredjeplatser fick Born At Last återigen segerdefilera.  Tränaren Tomas 
Johansson var avstängd hade satt upp Mantorpskollegan Ralf Karlstedt i sulkyn. Ett smart drag. Born At Last styrdes omedelbart fram mot täten, och blev överraskande släppt till ledningen av Jorma Kontio bakom Leffe Blanche.
- Jag visste att han var rask ut, men jag trodde inte att vi skulle få överta ledningen. Han var sedan pigg och alert hela vägen och jag var aldrig orolig. När den andre grållen (Majesty of Rock) kom på upploppet ryckte jag tussarna och då stack han bara iväg, sa Ralf Karlstedt.

 "Som en bankomat"
Born At Last tjänar fina pengar varje gång han startar. Tomas Johansson har tidigare sagt att "Hästen är som en bankomat. Man tror att det är slut på kontot, men varje gång man stoppar in kortet kommer det ut nya pengar." Nu blev det ytterligare 150 000 kronor - och det kan bli ännu mer.
- Är han lika pigg och glad som vanligt efter det här är det mycket möjligt att vi åker ner till Frankrike för några starter där. Han har blivit mycket snabbare, såväl från start och till slut, och är på väg att bli en riktigt komplett häst, sa Tomas Johansson, som även fick se sin Extreme Smile sluta tvåa i Klass I-försöket.

 Hattrick av Svanstedt
Mantorpspubliken fick även se ett äkta hattrick - trots att inte Zlatan var på plats. Åke Svanstedt dominerade V75-tävlingarna och vann tre avdelningar i rad. I gulddivisionen var det upplagt för en djävulsk öppning med en rad startkanoner bakom bilen. Så blev det inte stället tog en djävul enkelt hand om ledningenag. The Devil fick sedan  bestämma i ledningen loppet igenom 
- Han låg på rätt mycket vilket är ovanligt för att vara h. Med tanke på det tycker jag att han kämpade bra ända in i mål, även om det blev jämnt och hårt på slutet, sa Åke Svanstedt.
Stig H Johansson och Digger Crown var närmast slagna efter ett lopp utvändigt om ledaren. Senast Tag the Devil startade valde Åke Svanstedt att släppa ledningen till just Stig H, då med Victory Tilly. Den gången satt Tag the Devil fastlåst i mål med krafter kvar - nu var han först hela vägen.
Likadant såg det ut i V75-4 där Åke Svanstedt ledde från start till mål med Chakaranda D. som han körde åt Robert Bergh. V75-2 vanns däremot efter en snygg styrning. Dryga varvet från mål tryckte sig Åke Svanstedt till ledningen med F.D.Currie. Medan favoriten J.R.Boy galopperade som slagen i sista sväng efter ett varv i tredjespår, kunde F.D.Currie glida undan till en enkel seger.

 Rite On Track - en riktig stjärna
Jörgen Westholm har haft ett omtumlande - och framgångsrikt - dygn. I fredags kväll var han nere på Vincennes i Frankrike och såg sin Criks Hurricane slå "kannibalen" Jag de Bellouet i ett montélopp. På lördagen satt han själv i sulkyn när Rite On Track
vann treåringsloppet "Sikta mot stjärnorna". Rite On Track känndes egentligen inte riktigt  bra någon gång i loppet. Men när Stig H började mana på sin häst i ledningen fick jag upp hoppet, och det blev ju spännande hela vägen. Precis som publiken vill ha det, sa Jörgen Westholm.
 Hur kändes det att besegra Jag de Bellouet som ofta kallas världens bästa häst?
- Det var en grym känsla. Jag de Bellouet är enormt stor där nere, ungefär som Järvsöfaks är hemma i Sverige. Fransmännen var chockade.
Övriga lopp på V75 vanns av Ladon du Goutier med Lutfi Kolgjini, och Riva del Sole med Tom Horpestad. Utdelningen på sju rätt blev därmed 19 373 kronor.

Pär Andersson

Relaterade länkar

Av: Pär Andersson

Datum för publicering

  • 2005-10-23