2005-10-09 03:15 #0 av: ThomasH

Sveriges vinstrikaste hästar gjorde sin plikt. Järvsöfaks och Victory Tilly dominerade V75-tävlingarna i Bollnäs. - Det känns nästan lite overkligt - att han är tillbaka efter sina problem, sa Stig H Johansson. Trots att båda storfavoriterna vann blev det nästan 750 000 kronor i utdelning på sju rätt V75.

 

Victory Tilly har haft skadeproblem de senaste säsongerna och många trodde karriären för Sveriges snabbaste och vinstrikaste travare var över.
Men likt en katt verkar den tioårige valacken ha flera liv och på lördagen stod han åter i vinnarcirkeln i gulddivisionen på V75.
- Det här är bonus, sa Stig H Johansson.
Victory Tilly var som alltid snabb från start och i mitten av den första svängen placerade Stig H Johansson honom i favoritpositionen i spets.
Stig H Johansson fick sedan dämpa tempot innan det blev en snabb avslutning på loppet där Victory Tilly höll undan säkert, men utan att glänsa, före Tag The Devil och Caramba Hall.
- Egentligen är han bättre med tuffare tempo hela vägen, sa Stig H Johansson.
För Victory Tilly var det tredje starten och tredje raka segern sedan comebacken för en knapp månad sedan.
Framtiden?
- Först ska vi hem och kolla igenom benen ordentligt. Är allt bra så är han inkvalad till en V75-final nu, sa Stig H Johansson.
Vinsten var värd 150 000 kronor och Victory Tilly passerade därmed 36 miljoner kronor inkört.
Stig H Johansson tog ytterligare en seger när han ledde V75-1 från start till mål med Toamasina. Det fyraåriga stoet tog enkelt hand om ledningen från spår fem i volten och sedan fick hon bestämma.
- Att hon tog ledningen var en överraskning för mig också. Det här är en fin häst, strax under de bästa stona i kullen, sa Stig H Johansson.

Enkelt för Järvsöfaks

Järvsöfaks hade en straffspark på papperet och världens bästa kallblod gjorde inte sina fans besvikna. Enda spänningen var när och hur Jan-Olov Persson skulle ta sig loss från innerspåret. Järvsöfaks hade spår ett och var som väntat chanslös att ta ledningen i starten.
Men redan i första sväng drog Jan-Olov Persson i högertömmen och tryckte sig ut med jättefavoriten till ett perfekt slagläge i andra par utvändigt.
800 meter från mål fick Järvsöfaks anfallsorder.
100 meter senare satt han i spets och resten blev en defilering.
Bakom spurtade Järvsöfaks son Åkre Lurifax bra som tvåa och visade att generationsskiftet kanske inte är så långt borta...
- Än håller han dom bakom sig. Det blev visserligen en av de lättaste segrarna. Men han kändes fantastiskt bra i dag och han har mycket bra form, sa Jan-Olov Persson.
För Järvsöfaks var det 128:e segern i karriären i 149:e starten.
Om dramatiken i första sväng, som kostade Jan-Olov Persson 3000 kronor i böter och tre dagars körförbud, var kusken oförstående.
- Jag var ute i andraspår, men de försökte trycka tillbaka på innerspåret.

Järvsöfaks hade en straffspark på papperet och världens bästa kallblod gjorde inte sina fans besvikna. Enda spänningen var när och hur Jan-Olov Persson skulle ta sig loss från innerspåret. Järvsöfaks hade spår ett och var som väntat chanslös att ta ledningen i starten.Men redan i första sväng drog Jan-Olov Persson i högertömmen och tryckte sig ut med jättefavoriten till ett perfekt slagläge i andra par utvändigt. 800 meter från mål fick Järvsöfaks anfallsorder.100 meter senare satt han i spets och resten blev en defilering.Bakom spurtade Järvsöfaks son Åkre Lurifax bra som tvåa och visade att generationsskiftet kanske inte är så långt borta...- Än håller han dom bakom sig. Det blev visserligen en av de lättaste segrarna. Men han kändes fantastiskt bra i dag och han har mycket bra form, sa Jan-Olov Persson.För Järvsöfaks var det 128:e segern i karriären i 149:e starten.Om dramatiken i första sväng, som kostade Jan-Olov Persson 3000 kronor i böter och tre dagars körförbud, var kusken oförstående.- Jag var ute i andraspår, men de försökte trycka tillbaka på innerspåret.

Mer dramatik - ettan diskvalificerad
V75-4 blev dramatiskt. Hemmahoppet Lupino Free var först i mål, men blev diskad för träning mitt på upploppet sedan kusken Erik Adielsson tagit sig loss från rygg ledaren ojuste. Segern gick istället till 45-oddsaren Madame K. och Sören Eriksson, som höjde värdet på V75 från 56 kronor till 2 026 kronor.
Nästa skräll kom i V75-6 då Åke Svanstedt slog till med 22-oddsaren Empire B. Det krävdes dock målfoto för att skilja vinnaren från Prime och Björn Goop.
- Jag trodde inte vi vann och var redan nere i stallet när resultatet ropades ut, sa Åke Svanstedt.
Axevallatränaren var även och nosade på segern i V75-5, men en tapper Sixten Palema fick ge sig mot ledande Jaques Brodde och Micael Melander.
Efter sex avdelningar var V75-värdet 187 185 kronor.
V75:an avslutades genom Echo Tilly och Torbjörn Jansson, som profiterade på ett våldsamt tempo i täten där Åke Svanstedt och Örjan Kihlström duellerade med Flying Ås och Nightshift hela det första varvet.
26 system med sju rätt belönades med 748 733 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Relaterade länkar

Av:

Lars-Ove Pettersson

Datum för publicering

  • 2005-10-09