2005-10-03 00:33 #0 av: ThomasH

Svenskt Travkriterium blev en succé för Stefan Hultman och stall Travkompaniet. Jaded - körd av Örjan Kihlström - tog hem segern och 1,6 miljoner kronor i förstapris. Trea i mål blev stallkamraten Jocose, som tjänade ytterligare 400.000 till samma ägare. - Otroligt roligt. Jag finner inga ord för det här, jublade Stefan Hultman

 

Från Kanal 75

Grönt och vitt var färgerna som gällde på Solvalla under söndagen. Det var vimplar, flaggor och banderoller om vartannat. Travkompaniet hade samlat många av sina fyratusen delägare i ett eget VIP-tält i början av upploppet. Och medlemmarna i jättekonsortiet fick verkligen valuta med sin närvaro. De hade två hästar till start i Sveriges största lopp för treåriga travare, Svenskt Travkriterium. Första- och tredjeplatsen inbringade totalt två miljoner kronor och champagnen flödade efteråt i tältet där glädjen inte visste några gränser.
- Det här är helt fantastiskt. Speciellt för alla som är delägare i Travkompaniet, sa tränaren Stefan Hultman medan gratulanterna avlöste varandra.
Han fortsatte:
- Travkompaniet har funnits i fyra år och har tidigare haft fina framgångar med Calvin Capar. Jag tränade även mamman till Jaded, Enough Is Enough, som var mycket talangfull men tyvärr hade hjärtfel. När Jaded föddes ville jag direkt köpa honom och jag är glad att så blev fallet och jag fick hästen i träning.
- Jag är väldigt stolt att Jaded fick sätta pricken över i:et för den fina J-kullen och vinna det här loppet.

16.000 kronor i böter för Kihlström
Årets upplaga av Kriteriet blev annars ett rörigt lopp. Sex hästar galopperade bort sig under vägen av olika anledningar. När starten gick tog Örjan Kihlström en "flygande start", det vill säga att han släpade lite innan startbilen släppte iväg fältet och anslöt aldrig riktigt bakom vingen. Örjan bestraffades för det med 16.000 kronor i böter och tre dagars avstängning. Jaded gled till ledningen i första kurvan och inledde första 500 metrarna på 1.11,7. Sedan kunde Kihlström dämpa tempot med sin häst och köra första varvet på 1.16,3.

Örjan var i valet och kvalet

Vid ingången till sista kurvan kom stallkamraten Jocose upp på utsidan och vid upploppets början såg det ut att handla om en ren duell mellan Travkompaniets hästar. Jaded försvarade sig duktigt och när Örjan Kihlström ryckte av öronkappan för första gången fick han ett bra gensvar. Jaded tog en säker seger före bra spurtande Photo Sea (som från tredje par invändigt fått luckan mellan hästar in på upploppet). Trea blev alltså Jocose och Jörgen Sjunnesson.
- Det här var fantastiskt roligt. Extra kul också för att det har krånglat tidigare i storloppen för hästen, sa Örjan Kihlström.
- Idag gick han med öppet huvudlag och var lugn och fin hela vägen. Jag var i valet och kvalet innan loppet hur jag skulle köra, eftersom han tidigare har blivit het när jag kört honom i ledningen. Men både Stefan och jag var inne på att han skulle vara mycket lugnare med öppet huvudlag och det var också positivt att han fick springa för sig själv i täten. Vid ingången till sista kurvan kom stallkamraten Jocose upp på utsidan och vid upploppets början såg det ut att handla om en ren duell mellan Travkompaniets hästar. Jaded försvarade sig duktigt och när Örjan Kihlström ryckte av öronkappan för första gången fick han ett bra gensvar. Jaded tog en säker seger före bra spurtande Photo Sea (som från tredje par invändigt fått luckan mellan hästar in på upploppet). Trea blev alltså Jocose och Jörgen Sjunnesson.- Det här var fantastiskt roligt. Extra kul också för att det har krånglat tidigare i storloppen för hästen, sa Örjan Kihlström.- Idag gick han med öppet huvudlag och var lugn och fin hela vägen. Jag var i valet och kvalet innan loppet hur jag skulle köra, eftersom han tidigare har blivit het när jag kört honom i ledningen. Men både Stefan och jag var inne på att han skulle vara mycket lugnare med öppet huvudlag och det var också positivt att han fick springa för sig själv i täten.

Otroligt tävlingsinriktad
Segertiden för Jaded blev 1.16,6 och förstapriset var 1,6 miljoner kronor. Därmed har treåringen tjänat drygt 2,2 miljoner kronor och tagit sju segrar på tio starter.
- Jag har alltid gillat den här hästen och märkte tidigt att det var något alldeles extra. Det är en fantastisk individ som är otroligt tävlingsinriktad. Tidigare har jag gjort misstaget att köra honom med helstängt huvudlag och då har han blivit för hetsig. Hästen blir helt klart mycket lugnare med öppet huvudlag.
- Jag är enormt lycklig över den här segern, sa Stefan Hultman som tidigare har vunnit Kriteriet med From Above.

"Jag var bombsäker att vinna 200 meter kvar"
Även för Örjan Kihlström var det här en triumf utöver det vanliga.
- Kriteriet är bland det största man kan vinna så det värdesätter jag högt. Jaded är en väldigt kapabel häst som kommer att gå långt, sa Kihlström.
Stallkamraten Jocose blev alltså trea för Jörgen Sjunnesson. Det var inte långt ifrån att det hade blivit en dubbelseger för Hultman och Travkompaniet.
- Jag var bombsäker på att vinna loppet 200 meter kvar. Hästen hade tussarna kvar i det läget och det kändes som att det fanns gott om krafter kvar. Jag kommer nog aldrig att köra ett så här stort lopp och vara så säker på seger i det läget, sa Jörgen Sjunnesson.
- Hästen stumnade lite den sista biten men höll ändå farten bra. Fast lite grämer det mig att vi inte blev tvåa, fortsatte Jörgen som den sista biten fick släppa andraplatsen till bra spurtande Photo Sea.

Kung Lavec störd till galopp
Sämre gick det däremot för favoriten Kung Lavec. Han galopperade 800 meter kvar när framförvarande Born To Dance bröt ut för Leif Witasp. Kort senare trampade Björn Goops Rite On Track upp i Kung Lavecs sulky.
- Han tappade rytmen där och galopperade sedan när Björn Goops häst fastnade i min sulky. Det var synd, för Kung Lavec kändes kanonfin i det läget, sa Lars Lindberg.
Leif Witasp utsågs till syndabock och dömdes till 16.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för att ha stört medtävlare. Sämre gick det däremot för favoriten Kung Lavec. Han galopperade 800 meter kvar när framförvarande Born To Dance bröt ut för Leif Witasp. Kort senare trampade Björn Goops Rite On Track upp i Kung Lavecs sulky.- Han tappade rytmen där och galopperade sedan när Björn Goops häst fastnade i min sulky. Det var synd, för Kung Lavec kändes kanonfin i det läget, sa Lars Lindberg.Leif Witasp utsågs till syndabock och dömdes till 16.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för att ha stört medtävlare.

Bertuzzi fick punktering
Kung Lavec spurtade sedan mycket starkt men galopperade återigen på upploppet (körde upp i framförvarande G.Moll och Jorma Kontios vagn).
Fyra i mål blev Bertuzzi och femma Västerbo Miguel. Båda hästarna var också mycket betrodda på förhand. Med Bertuzzi avancerade Robert Bergh fram utvändigt om ledaren 1350 meter kvar men kröp sedan ner i rygg på ledaren ut på slutrundan. Bertuzzi (som fick punktering 1500 meter kvar) hängde sedan med godkänt till fjärdeplatsen.
Västerbo Miguel satt i fjärde par utvändigt och påbörjade ett avancemang ute i spåren varvet kvar. Han blev sedan störd och hindrad av incidenten 800 kvar men kom sedan tillbaka till en femteplats. Kusken Roger Malmqvist bestraffades dock med 16.000 i böter och tre dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Michael Carlsson

Relaterade länkar

Av:

Michael Carlsson

Datum för publicering

  • 2005-10-02