2005-09-15 22:12 #0 av: ThomasH

Formtoppade Dumle Loss och Jan-Olov Persons nya stjärna Gideon blir veckans singelstreck när V75 flyttar norrut. Det är få stortränare som följer med på resan och det ser svårspelat och lokalbetonat ut.

Dumle Loss tillhör en uppenbart stark årskull svenska travare. Han har ju tampats mot Opal Viking, Nolte, Makhtaoub Jet, Spring Ray och Luxury Ås för att bara nämna några i denna tuffa årskull. Han tillhörde under tre- och fyraåringssäsongen toppskiktet och vara i mitt tycke klar tvåa bakom Opal Viking. Numera kanske man tycker att Spring Ray är kulles frontfigur. Dumle Loss inledde tävlandet som femåring på positivt sätt med flera V75 vinster i silverdivisionen. Han har dock stoppats av skada under sommaren. Nu har Joakim Wallin fått fart på honom igen och i det senaste loppet på Färjestadtravet så var han mycket imponerande när han mosade en så pass bra häst som Indian Trail från sitt tillägg. Men vi tar det från början.

 V75-1  Klass II 75.000-250.000

2140 volt 

8 Hilding Zonett kommer aldrig att bli en lika stor stjärna som sin mera kända syster. Han var dock bra senast i Derbykvalet och med det loppet på närhinnan får han bli min förstahäst i loppet. Men, här måste den breda pennan, den tjocka plånboken tas fram. Många vinstvana hemmahästar gör loppet mycket öppet. 7 Drabant .C.D var mycket bra efter galopp på Solvalla i mitten av augusti och Kristian Lindberg är en mycket bra lärling. Det troliga scenariot är att Lindberg sitter i spets efter 500 meter. Han är mycket starsnabb och Lindberg kommer att ladda. Motiverad favorit blir dock 4 Westside Fancy som var mycket vass senast efter sen lucka. Jag är dock lite lurig på spåret, 4:e spåret kan innebära en viss galopprisk. 1 West Dream kommer att ta spets, bara frågan om han släpper till Drabant C.D. Jag tror inte det, varför skulle Far släppa till son? För West Dream förstärks denna gång med Lars Lindberg i sulkyn. 12 Inlines har kapacitet som räcker mycket långt i den här klassen. Han kommer att runda många men räcker det? Formen är dock mycket god meddelar stall Hultman.

 V75-2  Klass III 75.000-125.000

2140 volt 

Ett helt omöjligt lopp att lösa, tycker många. Vissa andra spikar, inte jag. Spiken som många väljer är 5 Kiposgei. Men, detta är ingen stjärna dock så är ju motståndet betydligt enklare än senast på Örebrotravet. Det är dock flera som är ute mot enklare motstånd. 12 Soldier Hornline var mycket bra senast, blev dock nedstruken till innerspår och hade ingen chans. Bakspår och kuskförstärkning med Roger Malmqvist gör honom till motiverad favorit. Det är dock få lopp som vinns från spår 12 så vi fortsätter att gardera. 4 Giant Player är nu ute mot enklare motstånd och har äntligen fått ett framspår, det är min vinnare. 10 Running Pride har formen på topp och var mycket bra senast. Bakspår är dock ett aber då hästen kan vara svår att ta i. Felfri är Running Pride långt framme. 3 Calla Bac kommer att springa barfota för första gången och är kraftigt kuskförstärk men Örjan. Jag betalar också för springspårshästen 7 Prince Brilliance. Han tar av sig skorna och springer med optimal balans. Detta är en halshäst så blir det klart och fint väder så ska han passas.

 V75-3  Guld 400.001-

2640 volt 

8 Dumle Loss tillhör kulltoppen i kanske den tuffaste årgången på mycket länge. Han har dock aldrig fått sticka nosen fört i årgångsloppen som 4-åring. Han var dock med och utmanade Opal Viking vid ett flertal tillfällen. Som 5-åring så blommade han ut för fullt och vann 2 V75 lopp innan han blev skadad. Nu är Joakim Wallins fina travare tillbaka och det med besked. Jag såg hans senaste lopp på Färjestadtravet över just den aktuella distansen, som nog är hans bästa. Han fullkomligt lekte med motståndet och mosade en så pass bra häst som Idian Trail från sitt tillägg. Jag spikar utan att tveka, trotts att han möter bra motstånd i form av 2 Malabar Circle Ås och 3 General Du Lupin. För som jag skrev efter Bergsåker så kommer den yngre generation att ta över eliten nu. Den yngre generationen kommer att bestå av många 5-åringar, denna mycket starka årgång. En av dessa 5-åringar är Dumle Loss, de andra är Spring Ray och Opal Viking.

 V75-4  Stolopp-Lärlingslopp

2140 auto 

Ston och lärlingar, det känns som om ATG vill djävlas med oss. Vissa höjer sig dock klart över mängden. Det är som ni vet ingen garanti när det gäller ston och ännu mindre när det är lärlingar som kör. 2 Conchita Kemp lyfte sig flera klasser sedan hon tog av sig skorna. Nu är hon rask ut och har inte gjort ett dåligt lopp skolös. Men värst emot på pappret är 1 Paragona Kanchina.
– Paragon Kachina har gjort flera riktigt bra lopp på slutet i tuff konkurrens. Hon har mött de bästa fyraåriga stona och skött sig bra. I träningen känns hästen fortsatt fin och jag tycker att hon håller sin goda form. Jag är osäker på om hon kan hålla ledningen från innerspåret. Hästen är rätt så hygglig ut, men ingen raket och utan att ha koll på motståndarna tror jag det blir svårt att spetsa. Klaffar det under vägen är hon inte sämre än någon annan, och Paragon Kachina är en av dem som ska räknas med lite chans.
Säger Glen Norman till Kanal 75. Risk för att hon blir fast och jag garderar på. 4 Persos Annie är Robert Berghs andra häst i loppet. Hon har formen på topp och sköter hon sig bakom bilen, som hon har problem med, så är hon med på målfotot. 8 Sanna Fame har ju vunnit V75 förr. Hon har formen på topp även om raden skvallrar om något annat. Det har häxat lite i loppen för henne och hon tål inte att man tar för mycket i henne. 10 Step In är åtgärdad efter skadan som hon ådrog sig senast.
Gunnel Fredriksson var mycket nöjd med hästen i jobb nyligen.
– Jag räknar med att köra henne barfota fram igen och jag anar rejäl körningen mellan täthästarna så ser det ut som en lämplig uppgift.
Säger tränaren Göran Kvick till Vi Tippa. Dessutom tycker jag att Hanna Olofsson är en rutinerad och mycket bra lärling.

 V75-5  Kallblod 250.000-

2140 volt 

Jan-Olov Persson är landets bästa kallblodstränare. Förutom Järvsöfaks tränar han två av landets värsta segermaskiner. Gideon har nio raka segrar och Faksen J:r åtta raka triumfer.

Jan-Olov Persson är landets bästa kallblodstränare. Förutom Järvsöfaks tränar han två av landets värsta segermaskiner. Gideon har nio raka segrar och Faksen J:r åtta raka triumfer.

4 Gideon är ett förvandlingsnummer signerat Jan-Olof Persson. Sedan Gideon kom till Järvsö och i träning hos Järvsöfaks tränare så har Gideon inte förlorat.
– Det är inte ofta man får in en nioårig valack i träning. Och jag kan inte påstå att jag trodde att hästen skulle ta nio raka segrar. Det hade jag inte en tanke på, säger Persson och skrattar.
– Men jag kände direkt att det fanns kapacitet i hästen. Han har tidigare varit het men några sådana tendenser har han inte visat hos mig. Det är annars en lite ängslig häst och galoppen ligger inte så långt borta. Styrka har han så det räcker och han har även gått bra tider.
– Det blir lite av ett elddop för hästen nu. Han möter betydligt tuffare hästar än tidigare och det ska bli intressant att se hur långt han räcker. Jag törs inte lova någon seger men Gideon kändes i alla fall jättefin i ett rakbanejobb under onsdagen, säger Jan-Olov Persson till Kanal 75
Nu kommer han att ta sin 10 raka seger. Visst är den några tuffa hästar på dubbla tillägg, men dom hinner aldrig ikapp Gideon, spika!

 V75-6  Silver 400.001-1.200.00

2140 volt 

Sedan 10 Lascaux ströks så känns detta lopp som skrivet åt Glen Normans fina grålle 2 Majesty Of Rock.
– Majesty of Rock känns bara bra och har gjort starka prestationer i de senaste fem, sex starterna. Det var bara näst senast på Solvalla som han kanske var något sämre, men det berodde på den lösa banan. Trots att hästen har flera andra- och tredjeplatser tycker jag inte att han är någon icke-vinnare. Han kämpar på och gör alltid så gott han kan, men har hela tiden mött väldigt bra hästar. Utgångsläget nu med spår två är perfekt, och det känns som att det snart borde vara hans tur att vinna. På läget är det min bästa vinstchans i omgången.
Säger Glen Norman till Kanal 75. Jag tror och hoppas att han vinner, men jag garderar med 3 Lucky Dream B.L även om han en tveksam formrad. Men den är missvisande, han har mött stenhårt motstånd. Han är dessutom bäst i spets och från detta läge så är det troligt att han sitter i spets och från den positionen är det få silverhästar som kan plocka ner honom.

 V75-7  Brons 400.001-700.000

2640 auto 

Den stora frågan är hur 9 Ebel tänker göra denna gång. Inför senaste starten varnade jag för att han bara skulle ut och jogga för att inte tappa formen till finalerna nästa vecka som han redan är klar för. Då sprang han med skor för att spara hovarna, galoppen kom helt väntad. Vad tänker Timo Nurmos göra denna gång? Då han väljer att starta honom så räknar jag med att det blir barfota och full satsning. Jag tycker dock att det är läge att gardera. Minst lika bra över den långa distansen är 11 Eternal som har hemmabana och är i mycket bra form. Får dessutom Örjan i sulkyn för första gången. 10 Earl Tilly var senast ute i derbykval och gjorde det bra i skymundan.
– Earl Tilly har tävlat mycket bra på slutet. Senast sprang han 1.12,5 sista varvet i derbykvalet och gjorde ett bra lopp som sexa. Han har mött bra hästar hela tiden och kvalat in både till Kriteriet och Sprintermästaren. Han har fått en jäkla hårdhet som jag nu hoppas att han har nytta av då jag tänker matcha honom i V75 framöver. Trots bakspåret tycker jag inte att hästen är helt borta på lördag, säger Glen Norman till Kanal 75.

Pia Bella skräller för Jörgen Sjunnesson.
Foto: Petri Johansson.

Pia Bella skräller för Jörgen Sjunnesson. Foto: Petri Johansson.

4 Pia Bella skrällde ju senast på Solvalla. Jag tycker att hon skräller lite för ofta. Detta är ett mycket bra sto som växer en klass i spets och Robert är sugen på att ladda med henne nu.
– Efter en blixtrande start tog hon hand om ledningen och försvarade den sedan resolut. Över upploppet åkte det Robert Bergh-tränade stoet undan till en förvånansvärt lätt seger. Skrev Kanal 75 efter Solvalla skrällen.
Jag betalar också för 8 Black Flyer som gör sin bästa lopp runt hemmabanan. Vann senat på just Solänget. Distansen är ett stort plus för Lasse Lindberg fina travare.

Gnägg

 

Lycka Till

Relaterade länkar

Av: ThomasH

Datum för publicering

  • 2005-09-15