2011-07-18 22:24 #0 av: ThomasH

Dags för Trippeltravet på Axevalla och fest i dagarna tre.
 De flesta V75-spelare kommer att luta sig emot Viola Silas.
 Sveriges bästa sto har på papperet en enkel uppgift i V75-1.
 - Normalt sett vinner hon, säger tränaren Fredrik Persson.

Stochampionatshelgen är en klassiker i svensk travsport. Den unika inramningen med campingen på bortre långsidan och folk runtomkring hela banan gör stämningen extra festlig. Publiken brukar vallfärda till västgötaslätten det kommande veckoslutet. En som har goda minnen ifrån den här helgen är Fredrik Persson.

Kalmartränaren upplevde en av sina största dagar som tränare när han i fjol vann Stochampionatet med sin stjärna Viola Silas.- Hon gjorde ett otroligt lopp då utan att vara som bäst. Fantastiskt att hon ändå kunde vinna. Det är det största loppet för landets fyraåriga ston och vi hade matchat för det hela året. Det var jäkligt skoj att det lyckades. Men det var blött så in i helsike efter allt regnande. Hoppas att det blir bättre väder i år, säger Fredrik Persson.
Prinsens lopp - det största i karriärenI år har framgångarna fortsatt för succéduon. Viola Silas tog en bejublad seger i Prins Daniels lopp när hon dammade till hingstarna i Gulddivisionen i Gävle. Efteråt fick tränare Persson och ägarna motta hederspris ur Prins Daniels hand.- Det var jäkligt häftigt. Jag måste säga att det är min största seger i karriären. Hon slog hingstarna i högsta klassen, det var mycket folk och kungligheter på plats. Det är något speciellt att minnas och berätta för barnbarnen. Prinsen verkar vara en jättetrevlig kille, säger Persson med ett skratt.

"Vinner med tidigare lucka"Senast var Viola Silas tvåa i gulddivisionen på Bergsåker. Hon fick luckan sent ifrån rygg på ledaren och avslutade rappt bakom Beanie M.M. Det var inte speciellt mycket som skiljde dem åt i mål.- Hon gick jättebra och kom med en rejäl avslutning. Det kändes som att jag hade tagit ledaren om vi fått luckan lite tidigare. Då vinner hon nog, menar Persson.- Jag hade först tänkt köra i ledningen men fick köra så långt genom hela första kurvan innan vi fick täten. Hon fick lägga en lång speed och när sedan Johnny kom med en jäkla fart så kändes det för tufft att svara.
Nobbade Hugo ÅbergsEfter loppet fick Viola Silas en inbjudan till storloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 26 juli. Men kretsen kring hästen nobbade inbjudan. Det blev V75 på Axevalla istället.- Det går inte att bara köra tuffa lopp hela tiden. Säsongen är lång och hon har många fina lopp i sensommar och i höst. Jag vill hålla henne på topp rent mentalt och inte bara gå ut och möta de bästa varje gång. - Därför känns det skönt att få ge henne ett lite lugnare lopp den här gången. Även om det kanske inte blir så lugnt ifrån tillägg. Men jag ville gå ut mot lite lättare motstånd och låta henne gå bakifrån.Vad är det för lopp framåt hösten du siktar på?- Först har vi tänkt Ego Boys Minne i Rättvik och sedan väljer vi på Jubileumspokalen eller EM för ston samma dag. Det går på Solvalla den 17 augusti. Sedan är det ju Sto-SM längre fram i höst.

"De borde ha respekt för henne"

V75-1 är ett femåringslopp för ston och hon står med 20 meters tilläggt. Hur  år tankarna?- Hästen känns jättefin och normalt sett så vinner hon. Jag hoppas att de andra har lite respekt för henne. Det borde de ha. Men man vet ju aldrig med hästar. Hoppas att det inte blir samma som när hon var storfavorit i Kalmar förra året och alla hade tagit ut segern i förskott. Då blev hon bara trea men det visade sig efteråt att hon hade en halsinfektion.- Det blir barfota runt om och öppet huvudlag. Dessutom går hon utan käkrem, det gjorde hon sist också och det fungerade jättebra .Du har ytterligare två hästar med inom V75. Chanserna där?- King Bonnson (V75-4) provade vi över 3000 meter senast. Han hade trampat av sig en sko under veckan och blev ömfotad i loppet. Det var därför det blev flera smågalopper sista varvet. Han fungerade inte riktigt men nu ser det bättre ut och han har känts fin i träningen efteråt. Det här är en väldigt speciell herre som har rest dåligt tidigare. Nu har han sällskap och jag hoppas att det ska gå bättre. Hästen har bra kapacitet och han var fin vid segern näst senast då han vann i årsdebuten. Anledningen till det långa uppehållet var att han var halsopererad. Det blir barfota runt om och han har väl lite halvchans.- Future Nalan (V75-5) är travsäker och väldigt snabb ut så springspåret passar perfekt. Det finns nog bra chans till ledningen. Annars är det en enkel häst men hon har fin form och får hon bestämma första varvet då kan hon springa fort till slut. Hon har varit fin i två raka segrar när hon fått ledningen och sedan kört sakta en bit. Det blir barfota runt om och hon kan duga från spets om hon får bestämma. Men Global Midnight blir nog väldigt svårslagen, säger Fredrik Persson.

Michael Carlsson, Kanal 75