2011-08-16 10:30 #0 av: ThomasH

Det är dags för årets häftigaste onsdag. Solvalla bjuder in till extra V75-omgång med Jubileumspokalen och en kavalkad av topptravare. Är du inte skåningen som vann drygt 21 miljoner på V75 i lördags?

Då finns en ny chans att kamma hem storkovan redan på onsdagen.Denna vecka försvinner nämligen V64 och ersätts av V75, detta eftersom Solvalla kör en av årets absolut största tävlingsdagar. Jubileumspokalen med en miljon kronor till vinnaren är huvudnumret, men det vimlar av topphästar i övrigt också.Redan i V75-1, C Th Ericssons Memorial, bjuds ett riktigt tungviktsmöte mellan fjolårets elitloppsvinnare Iceland och Sveriges mest meriterade nu tävlande travare, 26-faldige miljonären Torvald Palema.I Solvallaserien för fyraåringar (V75-2) får vi se elitloppsfinalisten Wishing Stone i kamp med segermaskinerna Muscles Wiking B.R. och Formula One. Som krydda mäter även stenhårda stoet Canaka B.F. krafterna med de bästa hingstarna för första gången.I European Championships for Fillies and Mares (V75-3) blir det finbesök från självaste Lisa America -italienskan som bevisade sig bäst i Europa alla kategorier i fjol genom att vinna Grand Circuit-serien. Bland utmanarna syns svenska Viola Silas, norska Tinita Love och finska Target Hoss.Stona som inte platsade i EM får göra upp i Queen L:s lopp (V75-6) som bland annat innehåller yrvädret Ibiza Broline, 2009 års svenska mästarinna Ninotchka och spännande amerikanskan Merger Blue Chip.Och då har vi inte nämnt huvudloppet ännu.Jubileumspokalen körs för tredje året som ett rent femåringslopp och har med sin digra prissumma varit årets huvudmål för många av hästarna födda 2006. I princip hela fältet står och knackar på dörren till yppersta eliten och någon kommer att få sitt stora genombrott på onsdag. Åtta av deltagarna är svensktränade, bland gästerna syns finske derbyvinnaren Express Type, danske dito Okay Bee, samt det nya danska stjärnskottet O'Grady.

Widmans bästa vinnareSportsligt kommer det alltså garanterat att bjudas på travunderhållning i världsklass.Men spelet då?V75 innebär förstås betydligt högre omsättning än en vanlig onsdag och som guide bland miljonerna lånar vi ingen mindre än Fredrik Widman, Solvallas uppskattade värmningsexpert, som givetvis synat omgången i sömmarna:- Ibland när det bjuds på hög sport finns det några givna vinnare på förhand, men så tycker jag inte det ser ut den här gången. Jubileumspokalen är till exempel väldigt öppen eftersom de bästa hästarna fått dåliga spår, så där skulle jag förorda gardering, säger Widman som nedan bjuder på sina bästa drag till denna stjärnspäckade onsdag:- I mina ögon är 2 Wishing Stone (V75-2) det bästa singelstrecket. Han har en sådan tuffhet att han borde vinna det här. Dessutom fick han ett perfekt utgångsläge samtidigt som värsta motståndaren 7 Formula One hamnat långt ut på vingen.- Ett annat spikförslag är 1 Britt Hudson (V75-5). Hon har gjort det bra länge och hittade ytterligare en växel när hon provades barfota runt om senast. Jag hoppas att hon kan tävla utan skor igen, då kan det vara spets och slut. - En rolig luring är 9 Rania (V75-6). Hon har verkligen toppform för dagen och här ser det ut att kunna bli tuff körning mellan favoriterna från början. Det skulle gynna henne kraftigt eftersom hon alltid håller farten in i mål.- Norska 3 Sweet Case (V75-3) är en annan häst som man inte ska glömma bort. Hon visade stora fartresurser när hon tränades i Sverige i våras utan att få någon riktig utdelning. Formen verkar lika bra nu och förhoppningsvis kan hon ha den lilla turen som krävs den här gången istället, avslutar Fredrik Widman. Första V75-avdelningen på onsdag startar 19.20 och hela omgången går att se direkt i TV4 Sport.

Robin Johansson, Kanal 75