2011-09-07 17:45 #0 av: ThomasH

Nummer 21. Oslagbart. Efter derbysegern och en lillsemester siktar kusken Torbjörn Jansson på nya vinster när V75 gästar Bollnäs.

När Timo Nurmos skulle välja kuskar till sina fyra hästar i Svenskt Travderby fick de största stjärnorna förtroendet:
Björn Goop, etta i allsvenska körsvensligan.
Ulf Ohlsson trea.
Erik Adielsson femma.
När sedan Jorma Kontio (fyra i ligan) var avstängd så föll valet på Torbjörn Jansson - 21:a i kuskligan.
Men precis som i kortspelet Black Jack visade det sig att 21 är oslagbart och efter ett dramatiskt derby var det Torbjörn Jansson som stod i vinnarcirkeln med skrällhästen Beau Mec.
- Timo ringde mig förra söndagen när jag var på väg hem från Solvalla, men då var det inte klart vilken häst jag skulle köra.
Hur kändes det att du fick chansen?
- Man är inte lika populär längre, med all rätt, så jag var förstås tacksam att bli tillfrågad, säger 57-åringen.

Firade med 90 mil i bil
Vi får en länge pratstund med Torbjörn Jansson i bilen efter derbyt. Han är ensam och på väg 90 mil norrut till Idre.
- Jag ska ha två dagars ledigt, det var planerat sedan länge. Men det är bra väg och rullar på. Jag är så van att köra bil så här. Sedan ringer det och folk gratulerar, så det är ganska trevligt.
För Torbjörn Jansson kommer förstås derbysegern högt upp på meritlistan, endast vinsten i Elitloppet med Meadow Road 1985 går före.
- För många är derbyt större men för mig är Elitloppet vassare. Den segern kom dessutom med en häst jag tränade själv, säger Torbjörn Jansson.
Segraren i derbyt föräras med en gul derbykavaj - men den är inte på i bilen.
- Nej, den var alldeles för stor och jag får vänta på att få en ny skräddarsydd. Det är en jävla kul grej med kavajen. Den är kanske inte så snygg, men känner man till skälet varför man har en gul kavaj så blir det speciellt. Det är ju inte alla som har en...

Stor rutin
Torbjörn Jansson är en av landets mest framgångsrika kuskar genom tiderna med närmare 4 000 segrar. Rutinen från fler än 33 000 lopp syntes också med eftertryck när han höll sig kall i slutstriden av derbyt.
- Hästen kändes otroligt stark hela tiden, men inte alldeles rytmisk och upploppet ner trodde jag nog att vi skulle åka dit. Tack och lov förivrade jag mig inte.
Torbjörn Jansson hade aldrig kört Beau Mec före derbyt och torsdagen före loppet blev det åtskilliga timmar framför datorn och ATG:s lopparkiv.
- Jag såg alla lopp med honom som gick se - och kollade även motståndet. Man måste ju göra vad man kan. Loppet blev väl också ungefär som jag trott med skillnaden att vi kom fram utvändigt ledaren smidigare än vad jag befarade på förhand.

Tror på Jeppas Hugo
På lördag är det V75 i Bollnäs och nummer 21 i allsvenska körsvensligan kör fyra hästar. Så här säger han om chanserna:
- 9 Prime Quality (V75-2) har jag kört en del och hästen har hygglig form. Jag är ändå tveksam att han ska räcka på V75.
- 2 Nina Palema (V75-5) står hårt inne på pengar. Han gick bra på Bergsåker senast och gör bra lopp i princip varje gång. Spår två i volt är inga problem och 1640 meter ska också passa.
- 6 Jeppas Hugo (V75-6) är snabb ut och läget med springspår passar bra. Han satt fast på Solvalla i onsdags. 2640 meter är en fördel och han är nog med i striden.
- 9 Charlotte Stone (V75-7) har jag förstås sett och det är en bra häst med hög segerprocent, men jag har aldrig kört henne och kan inget om dagsformen.


Lars-Ove Pettersson, Kanal 75