2011-09-15 17:24 #0 av: ThomasH

Rapide Lebel är i Sverige för att vinna Åby Stora Pris. I två raka heat. Annars måste tränaren Sébastien Guarato boka om flyget hem...

Det är fortfarande varmt och skönt sensommarväder när vi besöker Normandie på tisdagen. Vi är i den lilla byn Le Ménil-Bérard för att ta pulsen på Rapide Lebel.
Rapide Lebel som på lördagen är stor favorit i miljonloppet Åby Stora Pris och förstås en viktig pjäs för de som ska spela V75.
Åby Stora Pris är ett heatlopp och avgörs först i två heat och sedan om det blir olika vinnare körs ett tredje skiljeheat.
Vad tror du om Rapide Lebels chanser att vinna Åby Stora Pris?
- Jag tror på en bra chans, vi åker för att vinna. Vi har fått två bra startspår: spår 6 i första försöket (V75-1) och spår 3 i det andra (V75-5). Det är två bra chanser, och skulle han galoppera i första avdelningen så har han en ny chans i den andra. Det enda problemet kan vara resan med 15-20 timmar på transporten. Men jag tror det går bra, han brukar klara av det, säger Sébastien Guarato.

Bra i intervalljobb
Rapide Lebel, som blev tvåa i Elitloppet sista söndagen i maj, kommer med två raka segrar i ryggen och känns enligt tränaren förbättrad i jobben.
- Efter senaste loppet fick han en vila på 10-14 dagar då han bara gick i hagen. Han var lite sliten, men nu är han finare igen. Han är finare i pälsen och konditionsmässigt tror jag att han är bättre än tidigare. Han gick fyra 600-metersintervaller i backen i dag och kändes riktigt bra.
Rapide Lebel är en speciell häst som ofta springer med på släp när Sébastien Guarato tränar andra hästar.
- Han är för nervös för att köras varje dag, förklarar Sébastien Guarato.
Hur ser en vanlig dag ut i Rapide Lebels liv?
- Det är en häst som är lätt att arbete med eftersom han går ute, dygnet runt året om, från 1 januari till den 31 december. Han har två hektar beteshage med ett litet skjul alldeles för sig själv.
- Måndagar går han på släp bakom en annan häst. Det blir ungefär tolv kilometer. Tisdagar går han jobb, fyra intervaller på 600 meter i backen. Onsdagar får han vila i hagen, göra ingenting. Torsdag släptur igen och fredag blir det intervaller igen. Lördagar blir det en promenad på släp...beroendes på om det är lopp eller inte.

Stjärna med divalater
Rapide Lebel är en häst som är känd för att göra grovjobbet själv och han ger inget gratis till sina motståndare.
- Det är en stark och hård häst med mycket gång i, en häst som går hela vägen i hög fart. Från start kan ibland vara riktigt snabb, eller inte alls och galoppera...
Vet han om att han är en stjärna, några divalater?
- Ja, det kan man säga... Det är en häst som säger till när han är missnöjd med något. Till exempel springer han och rullar med huvudet när han tycker att det går för sakta, även i loppen. Det är en häst som älskar när det går fort, och när det går riktigt fort glömmer han bort att hitta på dumheter och andra otyg.
Rapide Lebel och kusken Eric Raffin, varför passar de ihop?
- Mest för att Eric har lärt känna honom riktigt bra nu, och de har ju vunnit allt ihop. Men det är en häst som stressar upp Eric lite innan loppen eftersom det är en svår häst som vill hitta på dumheter, men det har blivit bättre.

Går alltid barfota runt om
Rapide Lebel kommer som alltid att gå barfota runt om på lördag. Men tränaren Sébastien Guarato gör en ändring i utrustningen.
- Jag kommer att ändra lite på huvudlaget och han kommer att gå med samma checkrem som han hade när han vann Prix de Luxembourg. Då gick han med en gomtryckare, en lite skarpare form av checkrem.
Vilken av hans motståndare är du mest rädd för?
- Det är flera bra hästar. Yarrah Boko är bra, han är stark också. Brioni, men det är ju en häst som vill gå med i rygg och är snabb till slut. De andra har jag inte så mycket koll på, men de är de två hästarna att slå.
Men du tror du har vinnaren?
- Ja, springer han som på Solvalla så är han nog det. Tappar han inte för mycket mark från början är han svår att slå.
Är det därför som ni bokat flyg hem redan klockan 17:55?
- Ja, vi har inte tänkt att det skulle bli något skiljeheat, utan vinna i två raka...

Tony Rytter
Lars-Ove Pettersson, Kanal 75