2011-10-03 18:04 #0 av: ThomasH

V75-favoriten har laddat i poolen. Hallsta Lotus är en simmande superspik. I alla fall om vi ska tro hans tränare. - Om han är klar. Ja, nu på måndagen är han det..., säger Jan-Olov Persson inför lördagens superjackpot på V75.

Det råder spelfeber i trav-Sverige.
V75 bjuder på en sport- och spelfest av högsta klass i Gävle den här veckan.
Söndagens V75-omgång bjöd på många överraskningar och eftersom ingen spelare lyckades pricka in sju rätt väntar nu en superjackpot på 70 miljoner kronor till helgen.
För att pricka in sju rätt krävs förstås en bra vinnare att luta sig mot och tidigare kunde ofta landets V75-spelare luta sig mot fenomenet Järvsöfaks när det bjöds på kallblodslopp inom kupongen. Järvsöfaks lämnade V75-scenen just i Mjölkloppet i Gävle 14 november 2009 och han gjorde det genom att abdikera till sonen Hallsta Lotus.
Efter den segern har Hallsta Lotus dominerat i högsta klassen bland kallbloden och varit den som V75-spelarna kunnat luta sig mot. Nio segrar på 15 V75-starter har det blivit sedan Hallsta Lotus tog över kungakronan.

Jagar tredje raka segern
På lördagen jagar Jan-Olov Perssons stjärna tredje raka segern i Mjölkloppet som han alltså vann även 2010. Att de bästa norska hästarna dessutom är upptagna av Norskt Mästerskap på lördagen är inget som Jan-Olov Persson gråter över.
Istället ser värsta motståndet för Hallsta Lotus ut att komma från Myllarfaks, som dragit innerspår bakom startbilen.
- Han kan öppna snabbt, Myllarfaks, säger Jan-Olov Persson.

5-0 i inbördes möten
Men fakta är att Hallsta Lotus har 5-0 i inbördes möten över sprinterdistans.
När de möttes senast i ett sprinterlopp, 13 juli på Dannero, gick Myllarfaks i ledningen med Hallsta Lotus utvändigt. Trots att Myllarfaks travade nytt rekord och sitt snabbaste lopp hittills (1.20,4) vann Hallsta Lotus säkert med två tiondelar.
Hallsta Lotus har ofta gjort sina allra bästa lopp utan skor på hovarna. Men på slutet har han gått med skor fram.
- Jag skulle tro att vi kör med framskor igen. Han har varit överraskande startsnabb med den balansen, säger Jan-Olov Persson.

Färsk NM-mästare
Hallsta Lotus visade fin form i sin senaste start då han vann Nordiskt Mästerskap i Åbo i Finland. Men det var en vinst med en hel del dramatik. Hallsta Lotus var på väg mot segern när loppet blåstes av 300 meter från mål sedan just Myllarfaks orsakat en olycka, tappat kusken och sedan skenat ett var runt banan.
När loppet sedan kördes om, utan Myllarfaks, blev det en enkel triumf för Hallsta Lotus.
Hur är formen efter NM-segern?
- Hästen ser fin ut. Han laddade i poolen i går där han simmade två pass. Sedan ska han gå intervaller på rakbanan på tisdagen, säger Jan-Olov Persson.
Hagmyrentränaren har ytterligare tre hästar till start i Mjölkloppet som avgörs som V75-2, men ger varken Fakse, Faksen J:R eller Torpa Carl några möjligheter att rubba stallets etta.
- Nej, Fakse har bästa chansen av de andra och kan kanske vara trea, fyra någonting.
Det är superjackpot och 70 miljoner kronor att spela om. Är Hallsta Lotus en bra spik?
- Om han är klar. Ja, nu på måndagen är han det...

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75