2011-10-10 21:08 #0 av: ThomasH

Travets svar på fotbollens Zlatan, superstjärnan Maharajah, är tillbaka.
 På lördag börjar vägen mot vinterns stora mål Prix d´Amerique. Från spår två går han ut som favorit i Svenskt Mästerskap på Åbytravet.

Efter ett gult kort mot Finland saknas Zlatan Ibrahimovic när Sveriges väg mot fotbolls-EM fortsätter med match mot Holland på tisdagen. Men i travets värld saknas inte längre den största stjärnan. Efter fyra månaders tävlingsuppehåll är Maharajah på lördag tillbaka på banan. Och för hans del är det vägen mot Prix d´Amerique, av många rankat som världens största travlopp, som börjar.
- Det är fantastiskt roligt att han ska börja tävla igen, det har man längtat efter. Vi har ju vänt på året för honom och för hans del är det här ungefär som när andra stjärnhästar kommer ut och gör första starten för året på vårkanten, säger hästens tränare Stefan Hultman.
När Maharajah äntrar banan på lördag är det första gången han tävlar sedan han galopperade i segerstriden i Jämtlands Stora Pris 11 juni. När han då haltande leddes av banan höll trav-Sverige andan. Kort senare kom glädjande besked. Maharajah hade trampat upp ett sår på höger framben men var inte allvarligt skadad.
- Det såg ju hemskt ut när han galopperade och trampade sig där. Som tur var blev det bara ett litet sår och han var ohalt tio minuter efter loppet. Så det var bara att sy ihop det där på morgonen efter när vi kom hem med honom, berättar Hultman.
Hade inte galoppen kommit i Östersund hade det kunnat bli någon mer start för Maharajah i somras men redan innan "trampet " var det bestämt att han skulle få en tävlingspaus för att förberedas inför det franska vintermeetinget.
- Snacket var att han eventuellt skulle ha startat i Boden också men ingenting var bestämt och jag hade redan börjat räkna dagarna för att kunna ge honom en minst fyra månader lång träningsperiod. Nu har han har fått jättemycket konditionsträning för att förhoppningsvis stå pall i vinterns långa tuffa lopp. Allting har flutit på väldigt bra och jämför man med förra året vid samma tid känns han bättre i år. Det känns som att han börjar plocka fram de där sista procenten som förhoppningsvis ska komma i vinter.

Bättre förberedd i år
Maharajah var med i det franska vintermeetinget även i fjol och hans framfart på Paris-banan Vincennes kan inte beskrivas som något annat än succé. Seger i Prix de Belgique följdes upp med andraplatser bakom Ready Cash i Prix d´Amerique och Prix de France innan han rundade av med seger i Prix de Paris. Totalt inbringade Frankrikevistelsen 5,3 miljoner kronor. I år ser planen ungefär likadan ut.
- Schemat är egentligen lagt fram till Prix d´Amerique. Jag vill hela tiden ta ett lopp i taget men råkar vi inte ut för något som vi inte kan räkna med ska han starta på var 14:e dag. Ser allt bra ut på lördag är tanken att han precis som i fjol ska ut i Müllers Memorial på Jägersro och två veckor senare, om han har kvalat in, är det Silverhästen på Solvalla. Sedan lutar det åt att han får gå ner och göra ett lopp i Frankrike innan Prix d´Amerique. Men i år står han med 25 meters tillägg i Prix de Belgique så då blir det ju ett rent preparélopp. I fjol stod han start så då körde vi för seger, säger Hultman som hoppas kunna ha Maharajah i absolut toppform när det sedan är dags för Prix d´Amerique 29 januari.
- Jag brukar vara väldigt självkritisk men jag tycker inte att vi gjorde något fel i vintras. Jag tycker att allting funkade klockrent i Frankrike. Däremot stämde inte förra hösten. Han fick en hovböld inför SM och sedan hade han virus i kroppen när han startade i Gävle, så han var inte riktigt så bra förberedd som han kan bli i år om det inte händer något oförutsett.

57-miljoners jackpot
På lördag börjar resan mot toppformen i SM på Åby och i år kommer förhoppningsvis ingen hovböld stoppa Maharajah. Loppet utgör V75-spelets tredje avdelning och 600 000 kronor väntar på vinnaren. För V75-spelarna finns än större pengar att hämta. Det är jackpot och enligt prognosen kan en ensam vinnare med sju rätt skopa in hisnande 57 miljoner kronor. Maharajah kommer bli ett flitigt anlitat singelstreck och Hultman låter förhoppningsfull.
- Han har inte startat på fyra månader och möter bra hästar med tävlingsform. Det är ingen lek. Men han har väldigt hög lägstanivå och förra hösten gick han ut tjockare och sämre förberedd och dög bra. Han är tuff och jag tror att han räcker långt i den författning han är.
Hultman är inte ensam om att hålla tummarna för sin superhäst. På lördag kommer åtskilliga V75-spelare ställa sitt hopp till Maharajah och i hela landet hålls det tummar för att förberedelserna inför sista söndagen i januari ska gå som planerat, så att han kan tvåla till Ready Cash och de andra fransmännen i Prix d´Amerique.

Ola Johansson. Kanal 75