2011-10-19 17:58 #0 av: ThomasH

Snacket har varit igång sedan i somras. Många har undrat när det skulle bli dags för V75. Nu är tiden inne för obesegrade dalastoet Arby's Amalia som på lördag jagar tionde raka segern i klass II försöket på Rommetravet. När hon kom till mig dagen efter senaste loppet och det lyste ur ögonen på henne var det inte svårt att bestämma sig, säger tränaren och ägaren Alf Johansson

En häst från Dalarna som aldrig varit i närheten av förlust efter nio starter i karriären.
Förutsättningarna kunde inte ha varit så mycket bättre inför fyraåriga stoet Arby's Amalias medverkan i V75 på Rommetravet på lördag.
En arrangörsmässig triumf i den jackpotkryddade omgången där en ensam vinnare kan bli 50 miljoner kronor rikare.
-  Det smäller riktigt högt att få debutera henne i V75 på hemmaplan - och vad jag förstår hade inte heller banan något emot att det blev så här, säger Alf Johansson och skrattar.
Amatören från den lilla orten Ål-Kilen i Leksands kommun -  mitt emellan Romme och Rättvik -  har hela tiden haft en långsiktig plan med "Amalia", som han kort och gott kallar sin häst.
Men mest har det handlat om att hänga med i svängarna för Alf Johansson och kusken Daniel Olsson. Arby's Amalias har nämligen haft det mycket lätt för sig och dansat ihop de nio raka segrarna hon samlat på sig i lite enklare sällskap.
-  Hon har egentligen inga svagheter den här damen som visat sig både speedig, snabb och stark. Dessutom har hon ju varit så överlägsen när hon tagit de här segrarna. Vi valde mellan två lopp när vi väl hade bestämt oss för att prova V75. 1640 meter i Gävle hoppade vi över trots att det nog inte varit så tokigt med kort distans heller. Att vi valde det här loppet på Romme var för att hon är gynnad av den långa distansen. Hon har inte varit bottnad någon gång när hon varit ute.

"Det går för runt"
Alf Johansson jobbar som driftschef på värmeverket i Leksand och försöker hålla igång fyra hästar på fritiden.
-  Sambon hjälper till, men mest är det jag som håller på med hästarna. Det går för runt kan man säga!
Han har själv fött upp segermaskinen Arby's Amalia och skötte all träning av hästen fram till kvalificeringsloppet i april i år. Därefter är det kusken Daniel Olsson som skött de snabbare träningsjobben som endast varit två till antalet.
Det blev bäst så menar Alf, eftersom Amalia tidigt visade sig vara ett ämne till något riktigt stort.
-  Det är Daniel som har…vad ska man kalla det, referenserna av oss två.
Vad säger då rutinerade catchdrivern Daniel Olsson som suttit bakom många miljonhästar under sin tid som aktiv? Svaret kommer snabbt.
-  Jag jämför henne inte med någon annan häst jag kört, det vill jag inte. Så mycket kan jag säga att jag i alla fall inte hittat några svagheter hos henne fram till nu. Hon är ju både snabb och har en ruggig fysik helt enkelt. Det känns som en väldigt komplett häst.
Det blev inget jubel när Arby's Amalia drog ett tolftespår i V75-2. Givetvis inte. Å andra sidan låter det inte som om läget är hela världen heller.
-  Jag hade så klart hellre velat ha ett bättre spår med henne. Men nu är det som det är. Hittills har hon gjort allt rätt och jag litar på henne, säger Daniel Olsson.

En lättare Amalia
Hur det än går på lördag tror och hoppas duon Alf Johansson och Daniel Olsson att Arby's Amalia ska fortsätta utvecklas. Hittills har stoet gått med öppet huvudlag och med tunga järnskor på alla fyra hovarna. Inte precis någon racerbalans med andra ord.
Tränaren Alf Johansson:
- Vi har helt enkelt inte behövt ändra så mycket. I starten på lördag är dock tanken att hon ska lättas fram för första gången. Hon kommer inte att få någonting gratis på lördag men det känns absolut inte som att det är kört bara för att hon fick ett tolftespår. Absolut inte. Jag tror att hon fixar förutsättningarna oavsett hur loppet kommer att bli kört.
Tiden var helt enkelt mogen att låta Amalia prova hetluften på allvar. Alf Johansson menar att det är hästen själv som bestämde att det var dags att gå vidare.
-  Man vet ju inte riktigt vad man letat efter när man försökt hitta tecken på henne. Har det varit rätt att testa och när? Dagen efter segern på Romme i slutet av september kom hon fram och det lyste i ögonen på henne. Hon hade tagit loppet helt på rätt sätt. Då var det inte svårt att bestämma sig.


Mikael Wikner, Kanal 75