2011-11-08 23:46 #0 av: ThomasH

Hon har precis flyttat till en ny gård, har stallets topphäst i V75-final på lördag, är ambassadör för Rikstravet och blir mamma i februari. Solvallatränaren Malin Löfgren har en hel del att stå i .- Jag är van att ha många järn i elden så det går bra, säger hon glatt

För ett halvår sedan lämnade Malin Löfgren, 35, gården utanför Östersund för att flytta till Söderby Gård strax norr om Stockholm. Nu har hon dragit upp bopålarna på nytt. Men den här gången gick inte flyttlasset så långt. Nu hyr hon in sig på Julmyra Gård i Heby nordväst om Uppsala.
- Tidigare hade jag bara "kallstall" men nu har vi ett varmt stall. Och boendet är också oerhört mycket bättre, vilket är angeläget nu när jag väntar barn. Jag bor bara några 100 meter från stallet och syrran bor i samma hus.
Löfgren har precis hunnit packa upp flyttlådorna och de fem hästar hon har på träningslistan har installerats i det nya stallet. När man pratar med henne framgår det tydligt att hon är väldigt nöjd med flytten.
- Det är ett jättefint stall och vi har börjat komma igång här riktigt bra. Det finns alla möjligheter här och jag kan redan nu ta in ett par hästar till i träning.

Blir mamma i februari
Men så var det det här med tillökningen. I februari ska Malin Löfgren få barn, vilket inte är någon alldeles enkel sak att kombinera med yrkeslivet när man är kvinnlig travtränare med en liten rörelse.
- Det är där syrran (Moa) kommer in i bilden. Hon har hållit på med det här lika länge som mig och vi har jobbat parallellt i stallet ett tag för att hon ska komma in i alla rutiner. Så jag räknar med att rörelsen ska snurra på precis som vanligt. Det klart att syrran kommer att få sköta det mesta de närmaste månaderna vad gäller körning och så där men jag kommer vara delaktig i allting annat. Jag har faktiskt rakbanan utanför köksfönstret så jag kommer att ha full koll, säger Löfgren och skrattar.

Ambassadör för Rikstravet
Malin Löfgren nöjer sig inte heller med tränar- och mammarollen. Hon har även rollen som ambassadör för Rikstravet (tidigare Rixallsvenskan). För två år sedan vann hon den första upplagan med Sanity och nu är hon den populära tävlingens frontfigur.
- Det är mest att jag är med och gör lite reklam, pratar om det och så där. Gert Fylking har ju varit frontfigur förut men nu när inte han är med längre ska jag ha den rollen. Sedan är ju Sanity en häst som förknippas med Rixallsvenskan och då är det ju en lämplig grej att jag är ambassadör.
Och så här långt kan man inte säga annat än att Löfgren har lyckats i sin nya roll. Andelarna till nästa års rikstrav släpptes på måndagsmorgonen och det tog bara några minuter för det första (Björn Goop) av de 21 stallen att sälja slut på de 1 000 andelarna. Några minuter senare var även Veijo Heiskanens stall fulltecknat.

Inte otänkbart med Elitloppet
Om kommande upplagor av Rikstravet kommer att forma topphästar som Sanity återstår att se. I Löfgrens vård har han i alla fall fortsatt att utvecklas och i dag tillhör han toppskiktet bland landets travhästar.
- Nu när man är mitt uppe i det så fattar man inte riktigt vad som händer. Det känns nästan surrealistiskt, att jag som har ett så litet stall har haft turen att få den här riktiga undantagshästen.
19 segrar på 37 starter och 2,7 miljoner kronor insprunget har det blivit för femårige Sanity så här långt. På lördag kan han passera tre miljoner kronor insprunget. Då arrangerar Solvalla jackpotkryddade V75-tävlingar (50 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt) och i Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst väntar en halv miljon på vinnaren.
- Han har inte varit bottnad i de tre senaste starterna och han kommer inte att skämma ut sig på lördag. Men han fick ett riktigt skitspår (7) och när han dessutom möter delar av världseliten har jag inga högt ställda förväntningar på honom den här gången. Men det är inte i år han ska slå dem. Det är nästa år.
Nästa år ja. Det har redan börjat pratas om att Sanity kan vara en häst för loppens lopp -  Elitloppet på Solvalla i maj.
- Det klart att det känns långsökt men samtidigt har jag en häst som inte är helt otänkbar i Elitloppet om han höjer sig ytterligare ett snäpp, vilket det känns som att han kan göra. Självklart är i alla fall planen att han ska vara i toppform den helgen. Sedan får vi se vilket lopp det blir.
På lördag kan Malin Löfgren få kliva in i Solvallas vinnarcirkel. Eller så blir det kanske sista söndagen i maj - som småbarnsmamma, ambassadör och Elitloppsvinnare...


Ola Johansson, Kanal 75