2011-12-05 21:05 #0 av: ThomasH

Han har vunnit fem av fem lopp. Han har aldrig varit trött. På lördag gästar den finske supertalangen Nostromo Örebrotravet. - Han är en oerhört tuff och hård kille, säger hästens tränaren Tuomas Korvenoja.

På lördag är det premiär för ett stort årgångslopp i Örebro. Då körs Svampen, döpt efter stadens kända vattentorn, för första gången och med
323 000 kronor till vinnaren är det Sveriges
näst högst doterade tvååringslopp. Endast Svensk Uppfödningslöpning med ett förstapris på en halv miljon kronor delar ut mer till vinnaren. Svampen har en avdelning för ston och en för hingstar och valacker. Det är i den senare som obesegrade Nostromo (V75-5) visar upp sig på svensk mark för andra gången i karriären. Vid sitt senaste besök utklassade han motståndet i ett Breeders´ Crown-lopp på Solvalla.
- Han är snäll att hålla på med i stallet men oöm och jäkligt hård i psyket när det kommer till träning och tävling. Just psyket är nog hans främsta styrka, tillsammans med allting annat, säger Korvenoja och skrattar.
- Han är stor och stark, mäter säkert 164-165 centimeter i mankhöjd, och har bra aktion. Han har många egenskaper som gör honom till en bra häst.

Likvärdig med Brad de Veluwe
Helsingfors-stationerade Korvenoja, född 1954, har tagit fram flera stjärnor genom åren. Monkey Ride och Inspiration Ride är kända namn för de flesta i trav-Sverige och i år har hans Brad de Veluwe skördat väldiga framgångar i treåringsloppen i såväl Finland, Sverige, Norge som Italien. Det är mycket tack vare Brad de Veluwe som Korvenoja går mot sitt bästa år någonsin som travtränare (cirka sex miljoner kronor inkört). Och nu har han alltså en ny topphäst på gång i Nostromo.
- Han ligger på samma nivå som Brad de Veluwe kapacitetsmässigt. "Brad" är enklare eftersom han är så snabb men Nostromo är en riktig hårding, en av de tuffaste hästar jag har tränat.

"Har aldrig varit trött"
Nostromo har tjänat 342 000 kronor så här långt. En summa han nästan kan dubbla om segertåget fortsätter i Svampen på lördag där han startar från spår tre bakom bilen.
- Jag var precis inne och körde honom på Vermo (travbanan i Helsingfors reds.anm). Han gick 1.18,5 över full distans och var pigg och löpsugen, så formen är bra. Vi hade tur med spåret och han tål att göra jobbet själv. Kort distans är kanske ett litet minus jämfört med medeldistans men han visade på Solvalla att det går bra. Han har både speed och styrka och jag har en positiv känsla inför loppet, säger Korvenoja.
Lördagens start blir Nostromos sista för året. Sedan väntar vinterträning för att bygga upp hästen ytterligare inför
treåringssäsongen.
- Han har tagit alla lopp på bra sätt i år och har aldrig varit trött i mål. Han har fått bra rutin och om allt går bra under vintern kommer han tillbaka i april, kanske under Finlandia Ajo-dagen. Sedan har vi många stora lopp, inte minst i Sverige, att välja mellan om han håller sin nivå i kulltoppen. Långa E3 är ett stort mål nästa säsong.
Det är tidigt att ge en häst stjärnstatus redan som tvååring. Men är det någon som är värd ett dylikt epitet är det Nostromo. Än så länge talar i alla fall allt för att Korvenoja har en ny stjärna i vardande.


Ola Johansson, Kanal 75