2011-12-13 21:36 #0 av: ThomasH

Bröder och bästa kompisar. Spår ett och spår två. Bergshults Leffe och Bergshults Bobbo duellerar på V75. - När startlistan kom fick jag titta två gånger, jag trodde inte det var sant, säger Halmstadamatören Stanley Ekberg och skrattar

Stanley Ekberg,63, är en av Sveriges många travamatörer som drömmer om en fullträff på V75. På lördag har han två chanser i samma lopp på Åby.
Men som för nästan alla amatörer är det en lång väg till framgång.
Allt inleddes i mitten av sjuttiotalet. Stanley Ekberg och hans fru flyttade till gården Bergshult utanför Markaryd i Småland. 1989 åkte han till Jägersro-auktionen och kom hem trettiotusen kronor fattigare. För pengarna köpte han stoet G.R.Fantazi, som han ägt sen dess. Fem avkommor har det blivit genom åren.
I dag, tjugotvå år efter köpet av G.R.Fantazi, startar hans två nuvarande hästar i samma lopp på V75. Dessutom från bästa möjliga lägen.
- Jag är en äldre man i mina bästa år och det vore såklart oerhört stort att få vinna på V75, säger Stanley.

Trodde inte det var sant
Att, som Stanley Ekberg, ha två hästar i träning och att båda får bra spår i samma lopp på V75. Det är som en saga.
Men.
Det var inte ens givet att han skulle anmäla till tävlingarna.
- Jag tittade under lördagskvällen och då var det sex hästar anmälda. Därför anmälde jag en av hästarna, men när det inte kom så många anmälningar passade jag på att anmäla den andra också. Jag blev chockad när båda kom med och när sedan startlistan kom fick jag titta två gånger. Spår ett och två, jag trodde inte det var sant!
Någon rivalitet mellan de båda valackarna finner inte Stanley men storebrorsan är något kaxigare.

Längre bana - bättre hästar
- De är mycket lugna och förståndiga hästar båda två. Men när de går i hagen, då är Bobbo kung, säger Stanley.
Likt många andra amatörer är träningen något Stanley fått pröva sig fram till.
- Ja, det blir ju att man försöker snappa upp de bästa från de bästa. Jag har precis byggt ut min träningsbana med hundra meter och det ska förhoppningsvis göra hästarna ännu bättre.
- Travsäkerheten är annars något som jag vidhåller är viktigt för en amatör. Har man en häst som galopperar ofta blir det inte roligt i längden. Då är det bättre med lite travsäkrare hästar som springer in några kronor då och då, säger Stanley Ekberg

Bästa chansen
Bergshults Leffe, som är döpt efter svärsonen, håller han som en bättre chans än Bobbo, som fått sitt namn efter uppfödaren Mats Hugosson på Stuteri Håleryd.
- Leffe står på tur för att vinna. Det har blivit några tvåor i raden och open stretch passar hästen bra. Samtidigt besitter han en riktigt vass speed. Jag blir inte överraskad om han slutar långt fram. Bobbo däremot går bäst i spets och det känns som att han kan nå dit. Det troligaste är att Björn Goop, som kör favoriten Hobnob, kommer fram och ställer frågan, men vi gör ett försök att svara, klargör Stanley Ekberg.
Kuskvalen till lördagen var enkelt.
- Haugstad passar bra på Leffe då han är lite snällare i starten, dessutom känner han hästen väl då han kört den flera gånger. Peter Untersteiner har jag känt länge och det kändes som ett givet val på V75.

Gör flis av motståndet?
Men det är inte bara trav som gäller för Halmstadamatören.
När Stanley Ekberg inte sitter upp bakom sina hästar, går tiden åt som platschef på ett företag som säljer mobila flishuggarmaskiner. De senaste tre åren har han tagit extra ledigt varje onsdags- och fredagseftermiddag för att ha tid med sina hästar. Kanske är det den extraträningen som gett resultat?
Om hans Bergshultshästar, Leffe och Bobbo, gör flis av motståndet på V75, det återstår att se...


Filip Svensson, Kanal 75