2011-12-25 16:30 #0 av: ThomasH

Flemming Jensen är den elegante. En kusk som får trav att se både enkelt och extra vackert ut. Dansken är nyckelkusk i V75-finalerna Solvalla där han plockar ut sina stjärnor Mathilde Tröjborg och Local Conch.

I sin helvita dress skulle Flemming Jensen lätt kunna smälta in bredvid Ronaldo och de andra stjärnorna i Real Madrid, det spanska fotbollslaget som ibland kallas för de vita eleganterna.
Den danske kusken har en körstil som får trav att se så enkelt ut från sidan. Med små, små medel får han hästarna att ge allt och samspelet mellan människa och häst blir knappast mer elegant - i alla fall inte på en travbana.
Flemming Jensen sitter ofta helt still på upploppet och litar på att hästarna går ända hem. En körstil som gett honom smeknamnet Isemanden.
- Det är den stil jag har och ibland kanske jag även förlorar lopp på grund av den. För mig är körspöt bara en säkerhetsdetalj och inget jag normalt använder. Det är det sätt jag tror på,
säger Flemming Jensen.

Två toppchanser på V75
Till annandagens V75-finaler på Solvalla har Flemming Jensen tre hästar till start.
Först ut är Mathilde Tröjborg (V75-2) som troligen blir favorit i Stoeliten.
Danmarks bästa sto visade att toppformen är tillbaka i senaste starten i Ålborg då hon plockade ner en så bra häst som Inzaghi från dödens.
Inför loppet var Flemming Jensen spänd på vilket svar han skulle få av hästen - om det skulle bli satsning mot Solvalla eller vintervila...
Och svaret blev bästa tänkbara. Tiden 1.14,8 över distansen 1800 meter är riktigt vass för årstiden på banan i Ålborg.
- Hon var väldigt bra och kommer till Solvalla med väldigt bra form. Jag tycker faktiskt hon
kändes bra gången före också men då fungerade hon inte på banan på Jägersro, säger Flemming Jensen.

Mathilde Tröjborg har 32 segrar på 55 starter i karriären och drygt tre miljoner kronor på kontot.
- Det är en riktigt bra häst.

"Loket" deläger
I gulddivisionens final (V75-3) har Flemming Jensen segerstaplaren Local Conch. Local Conch har 34 segrar på 66 starter och nästan fyra miljoner kronor på kontot.
Local Conch, som delägs av Leif "Loket" Olsson, har hittat tillbaka till storformen och kommer till Solvalla med fem raka segrar. De två senaste i gulddivisionen på svenska V75, först på Jägersro då han besegrade bland andra Maharajah och så senast på Åby i lördags då Sebastian K. aldrig kom i närkontakt till slut trots open stretch.
- Att ta fem raka i den konkurrensen han befinner sig, det är det inte många hästar som gör. Men kanske har det ändå sett bättre ut från sidan än det varit. Jag tycker inte han är tillbaka till formen ha hade när han vann till exempel Sweden Cup i maj.
- Men vi har ett bra läge och han kan öppna snabbt och jag kommer att prova från start. Jag vill gärna komma före Quarcio du Chene. Min häst har vunnit många lopp från ledningen, säger Flemming Jensen.
Till sist är vi ju nyfikna. Vilket är ditt favoritlag i fotboll?
- Nej, det är inte Real Madrid. Jag tittar bara när det är landskamp så jag får säga danska landslaget.


Lars-Ove Pettersson, Kanal 75