2012-01-30 20:55 #0 av: ThomasH

Elitloppshästen Prince Tagg är inte det enda stjärnskottet i Ralf Karlstedts stall. På lördag kan Satchmo S.R.P. presentera sig för den breda publiken på V75. - Jag har ganska höga tankar om honom, säger Mantorptränaren.

En av hästarna som det skevs och pratades mest om inför Elitloppet på Solvalla förra året var Prince Tagg. Hästen som kommer från lite enklare förhållanden i ett mindre travstall har blivit en stor publikfavorit. I Elitloppet blev det ingen succé men när "Taggen" senare på säsongen återvände till huvudstadsbanan fick han visa hur bra han är när han tog han hem miljonloppet Jubileumspokalen. Nu har han inte tävlat sedan han startade i Sundsvall Open Trot i augusti och han håller som bäst på med vinterträningen inför den stundande säsongen.
- Han gick första banjobbet på flera månader i dag (läs måndag), berättar Karlstedt.
- Det var ett lättare jobb över 3 100 meter och han kändes fin. I februari ska vi dra igång och köra lite tuffare på rakbana och i banjobb och ser allt ut som det ska är tanken att han ska årsdebutera i mitten av mars.
Är man en sexårig travhäst med 2,7 miljoner kronor insprunget finns inte så mycket annat att välja på än att vara med i hetluften och tävla mot de riktiga värstingarna.
- Förhoppningen är så klart att han ska kunna vara med i de stora loppen. Vi får se hur han startar upp säsongen, om han duger vet vi inte förrän han har kommit igång. Det finns ju massor av fina lopp men det klart att det är en dröm att få vara med i Elitloppet en gång till.

Nytt stjärnskott i stallet
Att vinna V75 på sin hemmabana kanske inte kan jämföras med Elitloppet, men det går inte heller av för hackor och när Mantorp på lördag står värd för tävlingarna har Karlstedt chansen. Då startar han sitt nya stjärnskott Satchmo S.R.P. (V75-2). Hästen har så här långt tagit två segrar och två andraplatser i fem starter.
- Han gör allt rätt och springer mycket på talang utan att veta vad han gör, så han kan nog bli bra om han får hålla ihop.
Vilka är hans främsta egenskaper?
- Framförallt har han visat sig väldigt speedig. Och så är han en riktig naturtravare, han har inte en pryl på benen. Inga jämförelser i övrigt men han är lite som Taggen också i det avseendet att han har det där slöa i sig. Är man på honom i träningen så gör han ett ryck på tio meter, sedan tar han det lugnt igen. Men jag tror att han är rätt så stark också. Jag försöker köra snällt med honom i början av karriären men i till exempel debuten gjorde han ett heroiskt lopp. Efter galopp i första sväng rundade han alla och förlorade på målfoto.

Stark spurtare
För två veckor sedan gjorde Satchmo S.R.P. första starten för året och även där gjorde han en smått heroisk insats. I sista sväng hade han "mil" fram till täten men via en formidabel slutstöt hann han fram till seger.
- Min tanke var att backa ner från åttondespåret och köra sista 300 meterna. Jag tänkte att det får bli vad det blir -  är han fyra, femma eller oplacerad så skiter jag i det. Men han gick ruggigt fort sista biten, även om de andra lade i handbromsen också. Han kan verkligen flytta på sig en bit och det var en jättebra comeback.
Att det var en skön seger visade Karlstedt tydligt efter mållinjen när han bjöd på en ordentlig segergest.
- Det var inte bara roligt för hästen utan det var väldigt roligt för Sune Lidén (hästens uppfödare reds.anm.) också. Han har varit dålig och åkt ut och in på lasarettet, så när vi vann kom det förvånande mycket känslor på en gång.
Vilka glädjeyttringar det blir om Satchmo S.R.P. skär mållinjen som etta även på lördag återstår att se. Klart är i alla fall att Karlstedts har en häst som är kapabel att blanda sig i segerstriden.
- Han borde ha gått framåt med senaste loppet och även om det kanske fattas en bit till toppformen borde formen vara bra. Tyvärr fick vi fjärdespår. Han är säker på benen så det skulle förvåna om han galopperar, men det blir en långsam start och risken är att vi hamnar långt bak. Men hamnar vi inte allt för illa till och har kontakt när det börjar dra ihop sig, då tror jag inte att vi är borta. Han är som sagt väldigt kvick en bit, avslutar Karlstedt.


Ola Johansson, Kanal 75