Trav snack

Travet och djurskyddet - igen...

2012-02-25 10:45 #0 av: [Fabtax]

Nu kommer en länge föranad ny diskussion om tävlingshästarnas väl och ve, och det är förstås travhästarna som får ta smällen i vanlig ordning. Hästarna i Scandinavium hoppar nog för att det är så kul...

Dags för travets hästombudsman att kavla upp tröjärmarna och ta fajten!

Anmäl
2012-02-25 16:13 #1 av: carsbo

man blir så trött.. hur orkar dom hålla på att kasta skit på jusst travare, sen när är galoppen annorlunda än trav? där tävlas de ju redan när de är 2 år, och det är mycket värre för deras ben eftersom det är mestadels ett ben bara som är i marken, i travet är det i alla fall 2.

Anmäl
2012-02-25 16:43 #2 av: [Fabtax]

Egentligen är det hela inte så förvånande, för när travet gick ut med informationen att man tillsatt en hästombudsman skrev Djurens Rätts webredaktör i sin blogg: "Kruxet i kråksvängen? Att tjänsten som hästombudsman kommer vara anställd av Svensk travsport. Vilket gör att det lovande initiativet på det stora hela känns som ett sätt för branschen att fortsätta säga att djurskyddet inom travet är bra, med skillnaden att den som säger det framöver kommer att vara en fristående och opartisk ombudsman." En aning förvirrande, men man menar väl att ombudsmannen skulle ha stått fri från branschen.

Nu tar man förstås chansen att testa vad hästombudsmannen går för, och Aftonbladet kommer givetvis att obsevärat sätta sig på två hästar i debatten, där man å ena sidan kommer att ställa sig på kritikernas sida, medan man å andra sidan håvar in intäkter från travet via Trav 365/Travmedia. Bli alltså inte förvånad om det dyker upp någon ledare snart i Aftonbladet som kommer att stödja debattören.

Under tiden härjar en massa virrhjärnor i kommentarsrutorna under debattinlägget, med generande små kunskaper men desto mer uppblåsta åsikter. Så länge personer skriver okunnigheter som "Men det är väl inget nytt de som sysslar med travhästar gör det för ekonomiskt vinning inget annat!!" så är det ju bara att redovisa hur ytterst få hästar som går med vinst för att få tyst på den sortens förenklingar. Det är ju den sortens argument som även poppar upp i detta forum med jämna mellanrum.

Anmäl
2012-02-25 16:52 #3 av: carsbo

#2 verkligen, läste på debattinläggen och blev ganska irriterad på alla okunniga personer med för stor käft och ingen kunskap alls och ingen fungerande fakta bakom sina åsikter

Anmäl
2012-02-28 12:47 #4 av: [Fabtax]

När Djurens Rätt i fredags hade sitt debattinlägg i Aftonbladet om djurskyddet inom travet tänkte jag för mig själv att "så smart att få ut inlägget på en fredag - nu hinner inte travet ge genmäle förrän på måndag".

Men det är fortfarande tyst, Svensk Travsport har uppenbarligen tänkt sticka huvudet i sanden. Tyst är den säkerligen välavlönade Hästombudsmannen, tyst är ST:s VD, och tysta är journalisterna i Ronden, både på nätet och i pappersbladet.

Istället är det en "gammal djurskötare" som i ett genmäle i Aftonbladet idag får stå upp till försvar för en misstänkliggjord yrkeskår. Om ST tror att debatten skall självdö tror man nog fel, att marschera ut från planen med 1-0 i baken är alltid lika med förlust. Bryter man innan full tid blir det dessutom fråga om Walk Over.

Var gjorde man av Hästombudsmannen? Är hon satt att trycka stenciler. hämta wienerbröd till fikat och vattna blommor på kontoret?

Anmäl
2012-02-28 13:16 #5 av: carsbo

#4 antagligen. eller så är de som oss, trötta på att förklara och argumentera för folk med sågspån i huvudet och noll kunskap om ämmnet.

Anmäl
2012-02-28 18:20 #6 av: [Fabtax]

Hoppas att du har fel, carsbo, för annars rör det sig verkligen om en walk over, där Djurens Rätt får tolkningsrätten i fråga om djurskyddet inom travsporten!

En sak är uppenbar: Djurens rätt drar sig inte från att ta fasta på varje slarvigt uttalande från kuskar och tränare. Så fort en kusk råkar säga efter ett lopp  t.ex. att "hästen kändes inte riktigt kry idag" så kommer Djurens rätt vara där med märkpennan och säga att det tävlas med sjuka hästar inom travet. Man återger t.o.m. tankar som Sören Nordin hade inför Scotch Fez start i Prix ´d Amerique 1952!

Jag tycker att ST har en skyldighet att bemöta skräckpropagandan med saklighet, inte med tystnad.

 

Anmäl