Trav snack

Travets fotfolk, dess ryggrad!

2012-06-15 18:57 #0 av: [Fabtax]

Travsporten sjuder av historier om människor och hästar. Ännu i denna dag när mediacoacherna på tränarutbildningarna gör sitt bästa för att slipa bort personligheter för att istället skapa diplomater av blivande tränare finns det en del travoriginal kvar ute i bygderna som har historier att berätta, men de verkar tala för döva öron.

Idag handlar travreportagen mest om kilometertider, odds och utdelningar, men man glömmer lätt människorna bakom hästarna - om det inte är "Foppa", Frank och andra kändisar, vill säga. Ändå är det så att varje gång genuina travpersonligheter som Rolf Ramnegård, Hans Klasson (tack Kajsa G. för filmen om honom!) och Ann-Louise Wernby visat sig i rutan så uppstår det ett sug efter mer.

Vem minns idag färgstarka personligheter som Fritz Perk, Helmer Månsson eller Torsten Djerf? Deras liv skulle kunna fylla en hel roman om var och en av dem, men tyvärr blev historierna aldrig nedskrivna.

Nu finns det faktiskt de som har förmågan att dela med sig av sina möten med travpersonligheter. Bernth Martinsson är en, Lennart Persson en annan, liksom redan nämnda Kajsa Gustavsson. Tony Ryttar och Henrik Ingvarsson är två andra som har förmågan att se och lyssna, och som kan konsten att berätta en historia. De borde få mer utrymme för det!

Med allt detta sagt vill jag ge en senkommen eloge till Färjestadstravets hemsida för ett reportage från 2010 av Lennart Kihlman om några gamla hedersmän inom travet. Det väckte många angenäma minnen till livs!

Anmäl
2012-07-28 07:48 #1 av: [Fabtax]

Gustav Wärnäng är en annan travpersonlighet som "gör sig bra i TV", men i ärlighetens namn tycker jag inte att 58-åringen berikar rikstotoloppen som kusk. Gårdagens rodeo före loppet på Arvika kunde ha slutat riktigt illa. Bra gjort att reda ut det, men, nja...

Obestämd

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.