2012-10-02 07:04 #0 av: [Fabtax]

När Travronden var relativt ny på nätet höll man sig med bloggare som hade något att säga, och man hade en diskussionssajt som var livligt frekventerad. Tyvärr var inte diskussionstrådarna modererade, vilket förvisso innebar att debatten kunde bli väl vildvuxen ibland. I sina bästa stunder tjänade den dock som ett andningshål för tyckare av alla tänkbara modeller. Ibland hände det även att en och annan travtränare dök upp (och då inte någon falskregistrerad av typen "Örjan Kihlström" och  "Kontio" som uppträder på travpunkten.com).

Idag har Ronden gjort sig av med de bästa nätbloggarna (Dahlgren dyker med långa mellanrum upp med något vettigt, men det är inga egentliga bloggar). "Debatten" är förbehållen prenumeranter, och inskränker sig till förvirrade artikelkommentarer från några enstaka skribenter som tycker hellre än bra (ett aktuellt exempel här, tre stycken kommentarer i skrivande stund).

Tränarna och kuskarna är inte aktiva på Ronden med insändare eller som deltagare i debatten på sajten, nej dem ser man bara till i form av twittrare i en ruta i ena hörnet. Deras twittrar handlar mer om vardagligens trivialiteter än om travsport f.ö. (bortsett från de som överinformerar om sina hästar/försäljningsobjekt).

Travmediasfären känns idag synnerligen begränsad, det är bara ett fåtal som kan roa och oroa, t.ex. Lennart Persson,  Anders Lindqvist (blogg på ATG.se) samt några stycken tyckare på travnet.se.

Jag tror att allt fler travintresserade är medvetna om att de flesta travskrivare numera är styrda av STC eller spelbolagen med ATG i spetsen. Kanske måste vi vänta till år 2015 för att få till stånd ett öppnare mediaklimat inom travet. Då kommer förmodligen marknaden att öppnas för andra aktörer i form av licenser. Jag tillhör dem som länge tyckt att det är en trist utveckling, men numera känns det som en lättnad att murarna rivs kring "spelets östtyskland" Sverige, där en speljätte styr utvecklingen med järnhand, och även kontrollerar vad som får sägas i media.