Trav snack

Var finns travets morgondagare?

2012-12-11 07:53 #0 av: [Fabtax]

Förra onsdagen vanns fem lopp på Solvalla av gästande norska och finska gäster. Det var alls ingen engångsföreteelse - finska hästar vinnar ofta vid sina besök i mälarområdet och norra Sverige, medan norska och danska tränare tar för sig i väst- och sydsverige. Konkurrens är bra, men samtidigt känns det som en indikering på att den svenska tränarkårens topp börjar kännas lite föråldrad. Tänker man sig ett scenario fem-tio år framåt kan situationen vara att Stig H. Johansson dragit sig tillbaka (eller har ett litet stall med topphästar), Åke Svanstedt slutligen flyttat till USA och lämnat över sitt stora stall till en oviss framtid i sönernas händer, Björn Goop hamnat i valet mellan att lånekuska eller driva ett eget stall efter att Olle med ålderns rätt lagt ner, och den oprövade Johan Untersteiner övertagit efter Roger Walmann.


Kvar är ett fåtal medelålders etablerade topptränare, men var finns återväxten - unga tränare med potential att bli stora? Om tio år är Stefan Hultman, Lutfi Kolgini, Stefan Melander och Timo Nurmos 60+. Är detta de sista "stora elefanterna" - kommer travsporten att åldras med dem, eller finns det unga uppstickare som kan bli verkligt stora? Dags för stora talangjakten - berätta gärna vilka du tror är travets framtidsmän som tränare (inte duktiga kuskar, för sådana talanger kommer fram snabbt!). Finns namn som Mikael M Melander, Anders Svanstedt, Adrian Kolgjini, Joel Uhrberg och Johan Untersteiner med i tränarligornas topp om tio år, eller kommer amatörerna att dominera i kombination med catchdrivers? (Vi får samtidigt inte glömma att antalet amatörer redan nu minskar allt snabbare, så en sådan utveckling är kanske inte så trolig...) Har travet oåterkallerligen blivit en klanrike, där den framgångsrika verksamheten nedärvs inom familjen, eller finns det ännu plats för "outcross" att göra sig gällande? Och var döljer sig de kvinnliga tränartalangerna - vilken tjej blir den förste kvinnliga stortränaren?

Du har chansen att tycka till här!

Anmäl
2012-12-29 18:34 #1 av: [Fabtax]

För att strö ytterligare lite salt i de svenska såren: till  Axevalla förra helgen kom Jeppe Juel med tre hästar, varav två på V75, och han vann med alla tre. Samma vecka vann Flemming Jensen fyra lopp på Åby, och på Jägersro vann Steen Juel tre segrar. I ett halvstort fyraåringslopp på Jägersro imponerade finska derbytvåan Edward Ale stort, Han tränas av Petri Puro och körs av Peter Ingves, blåvita importer. Edward är kanske Europas näst bäste fyraåring, bara överträffad av likaledes finske Brad de Veluwe. På V75 idag vann Canaka F. tränad av Solvallas (finske) tränardominant under senare år Timo Nurmos, och körd av Solvallas nye kuskchampion Jorma Kontio. Ett annat V75 vanns av King Creole E.P. tränad av danske Bo Westergård, som häromveckan tog hem flera V75-lopp.

Det är bara att se sig om - Sverige som travsportsnation går på fälgarna! Utlandsuppfödda hästar tar för sig allt mer, och tränare från våra grannländer kommer hit och sopar rent, ofta med hästar som svenska tränare dömt ut.

Jag är rädd för att den svenska travkrisen inte bara omfattar ett speldipp, utan att vår tränarkår blivit allt mer övermätt och bekväm. Det kanske är dags för travbanorna att värva över lite hungriga unga talanger från Finland, som inte ser som första åtgärd när man fått sin tränarlicens att skaffa en dyr Mercedes, utan som i första hand är beredda att ta några skitår för att verkligen lyckas bygga upp en rörelse. I övrigt borde man ställa kompetenskrav på tränarna - dra in licenserna för dem som inte visar resultat på banan utan lever på hästhandel.

Se till exempel på den här banans tränarkår. Huvuddelen av dem skulle möjligen platsa på Åmåls stallbacke, inte på Sveriges näst största bana! Åby kan möjligen hoppas på det finländska radarparet Heiskanen/Turja kan bjuda grannbanornas tränare lite motstånd, och att unge André Eklundh får en bra start. Hästägarunderlag finns ju: idag startade Canaka B.F., Nettan Palema, Claes Boko med flera på V75, hästar ägda i Göteborgsregionen men tränade på andra banor i brist på lokal kompetens.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.